Färska vegetariska vietnamesiska vårrullar

Jag åt mina första färska vårrullar på en resa till Vietnam runt millenieskiftet. Det var kärlek vid första tuggan. Efter det så blev det lite av en tradition att jag blev serverad denna maträtt när jag besökte en av mina närmaste vänner Pontus och hans vietnamesiska fru. Frun blev för några år sedan hans ex-fru och av naturliga skäl så serveras det inte länge några vårrullar när jag besöker Pontus.

Vegetariska vietnamesiska vårrullar

Men för ett tag sedan blev jag återigen serverad maträtten vid ett besök hos våra kultiverade grannar Sigrid & Pelle. Så i går när jag fick suget tillbaka passade jag på att fråga dem efter receptet. Jag vegitaniserade recept något genom att byta ut räkorna mot grönsaker.

Ingredienser till inköpslistan:

En halv gurka

1 paket rispapper

En morot

Ett halvt salladshuvud

1 chili

Ett gäng sockerärter

1/2 paket böngroddar

1 kruka koriander

1 dl cashewnötter

Sås

3 lime

1/2 dl fisksås

1/2 dl vatten

2 vitlökar

1 chili

3 msk socker

Inköpslistan till färska vårrullar

Gör såhär:

Börja med såsen, hacka chili och pressa vitlöken i en skål. Lägg i sockret och koka upp vattnet och häll ned i skålen. Rör om tills sockret har lösts upp. Pressa ner 3 lime och häll på med fisksås. Rör om och in i kylen.

Finhacka alla grönsaker och nötter. Häll upp en skål med ljummet vatten, doppa rispappret 15 sekunder lägg upp på en tallrik lägg på grönsakerna och rulla ihop till dolmar. Servera när såsen är kall, doppa vårrullarna i såsen och ät med händerna.

Finhackade grönsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: